12 EYLÜL 1980 GÜNÜ KARA GÜNDÜR! UNUTMA UNUTTURMA
12 EYLÜL 1980 GÜNÜ KARA GÜNDÜR! UNUTMA UNUTTURMA 
Ne büyük acı ki; 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 42 yıl geçti ama travması ve etkisi hala geçmedi.
“Kaybolan devlet otoritesinin yeniden tesisi için yönetime el koymak zorundayız" diye darbeyi, yaşanacak katliamları ve insanlık suçlarını haber veren cümlelerin ardından; işkencelerde, yaş büyütülerek verilen idam kararlarında ve insan hakları ihlallerinde ülkemiz en karanlık günlerini yaşamıştır.
"Nitekim asmayalım da besleyelim mi" zihniyeti; "Bir soldan bir sağdan" diyerek silahla gasp ettiği iktidarın şiddet aygıtıyla, insanlarımızın canını ve onurunu hiçe saymış, şiddetin ve ölümlerin baş mimarı olmuştur.
 İnsanlarımıza büyük ve ağır bedeller ödeten, zulmün ve kötülüğün en örgütlü ve çağ dışı hali olan 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonucunda, 
650 bin kişi gözaltına alındı,
39 ton gazete, dergi, kitap yakıldı.
927 basın ve yayına yasak konuldu,
1 milyon 683 bin kişi fişlendi,
14 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı,
14 kişi açlık grevlerine öldü, 
171 kişi işkencelerde katledildi,
 517 kişiye idam cezası aldı ve 50 kişi idam edildi
12 Eylül sonrasında, işçi sınıfı, yoksul köylüler, küçük üretici, kamu emekçileri, doktor, avukat, öğretmen gibi meslek sahipleri olağanüstü gelir kayıplarına uğramış, Hukuk ve adalet askıya alınmış Dünya ve Ülkedeki kapitalizminin krizinin yükü Ezilen ve sömürülen sınıfların sırtına zorla bindirilmiştir.
Bu darbenin kazananı ise bu ülkenin evlatlarını birbirine düşman eden ve ‘Bizim çocuklar yönetime el koydu' diyen emperyalistlerin olduğu unutulmamalıdır.
12 Eylül 1980 günü i Kara gündür, Unutmadık, unutturmayacağız.

Dersim Barosu Yönetim Kurulu