Tarih: 24.08.2022| Okunma Sayısı: 618

AAÜT ve CMK ÜCRETLERİ DERHAL AVUKATLIK MESLEĞİNİN ONURUNA YAKIŞIR BİR SEVİYEYE GETİRİLMELİDİR.

20 Kasım 2021 tarihli Resmî Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarife’sinde belirlenen ücretlerin, ülkedeki ekonomik gelişmelerin gerekleriyle bağdaşmadığı, CMK Ücret Tarife’sinin ise Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin oldukça altında, verilen emek ve mesainin karşılığı olmamaktan da öte, külfete dönüştüğü açıktır.

Ankara’da 4-5 Haziran 2022 tarihlerinde TBB Delegeleriyle yapılan toplantıda AAÜT ve CMK Ücret Tarifesinin derhal arttırılması ve ülkedeki ekonomik gerçeklere uyarlanması kararlaştırılmıştır. Bu karar doğrultusunda TBB tarafından hazırlanmış olan ücret tarifesi 13 Haziran 2022 tarihinde yayımlanmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderilmiş olmasına rağmen, yayınlanmamıştır.

5 Temmuz 2022 tarihinde TBB ve Baro Başkanları ile Adalet Bakanı arasında bir toplantı yapılmış, yapılan görüşmelerde, tarifelerin Eylül ayı başında yayımlanması için ortak çalışma yapılması yönünde irade ortaya çıkmıştır. Bu iradeyi olması gereken bir yöntem olarak önemli görüyoruz.  Fakat geldiğimiz noktada özellikle CMK Ücret Tarifesinin hak edilen düzeyde arttırılması konusunda bakanlıkta bir direnç söz konusudur.

TBB ile Adalet Bakanlığı arasında CMK Ücret Tarifesinin belirlenmesine yönelik bir Müzakere devam etmektedir.

Ceza yargılamasında avukatın varlığı işkence ve kötü muameleyle ve hukuka aykırılıklarla mücadelenin bir parçası, hak arama özgürlüğünün garantisi, adil yargılanma hakkının olmazsa olmazıdır.

Adil bir yargılamanın ancak savunmanın katılımıyla var olabileceğini kabul eden hukuk devleti; ücret tekeli nedeniyle, yargının kurucu unsuru, savunma için külfete dönüşen CMK görevlendirmelerini dayatmaktan vazgeçmelidir.

Öncelikle ve önemle saptamak gerekir ki; CMK hizmetleri için AAÜT dışında bir belirleme kabul edilemez. AAÜT'nin onda birine denk gelen CMK ücretleri,  3-5 yıl süren bir davanın ücreti olarak avukatlara reva görülemez.

AAÜT ve CMK ücret tarifelerindeki ücret artışının birlikte ve ivedilikle yapılması önem arz etmektedir. Yapılan bağımsız araştırmalarda ülkemizde yıllık enflasyon oranın % 176 düzeylerinde olduğu açıklanmaktadır. Artan hayat pahalılığı karşısında 2021 yılı Kasım ayında açıklanmış olan ücret tarifesi hükümsüz kalmıştır. CMK ve AAÜT ile belirlenen ücretler derhal avukatlık onuruna yakışır bir seviyeye getirilmelidir.

TBB ve Barolar olarak içinde bulunduğumuz koşullar görmezden gelinmeye devam edilirse, temsil yetkimizden aldığımız haklara dayanarak daha önce belirttiğimiz gibi aşamalı Yerellerde ve Ankara da eylemlilikleri hep birlikte hayata geçirme kararlılığını ortaya koyacağımızın bilinmesini istiyoruz. Şimdilik taleplerimiz şöyledir.

CMK’deki kölelik ücretine hayır diyoruz.

CMK ücret tarifesi ‘ücret’ denebilecek angaryaya son verecek şekilde artırılmalı, avukatlık asgari ücret tarifesi ile eşitlenmelidir.

CMK avukatlarına beraat vekâlet ücretine hükmedilmelidir.

CMK ücretleri-adli yardım ücretleri KDV’den muaf tutulmalıdır ve zamanında verilmelidir.

Ücret tarifelerinin gerektiğinde hemen arttırılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

Avukatlık ücret tarifesi tüm kayıplarımız dikkate alınarak hemen arttırılmalıdır.

Mesleğini yapan avukatların önüne yanlış yorumlamayla engel olarak getirilen hatalı KVKK yorumları ve uygulamalarına son verilmelidir.

Yeni büro açan avukatlara maddi destek sağlanmalı en az 5 yıl vergi muafiyeti getirilmelidir.

Stajyer avukatlarımıza asgari ücret ve SGK güvencesi derhal uygulanmalıdır.

Ceza davalarında ki Beraat ücretleri zamanında verilmelidir.

Banka Promosyonları Avukatları da kapsamalıdır.

Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

DERSİM BAROSU YÖNETİM KURULU

<<<Nisan 2024><<