DERSİM SÖZCÜK DEGİL SÖZLÜKTÜR, YASAKLANAMAZ!
Tarih: 25.11.2020| Okunma Sayısı: 475

DERSİM SÖZCÜK DEGİL SÖZLÜKTÜR, YASAKLANAMAZ!

“Bir yük vagonunda açtım gözlerimi. Bizi bir kamyona doldurdular. Tüfekli iki erin nezaretinde, sonra iki erle yük vagonuna doldurdular. Günlerce yolculuktan sonra bir köye attılar. Tarih öncesi köpekler havlıyordu. Aklımda çıkmaz o yolculuk o havlamalar, polisler. Duyarlılığım biranda o yolculuk izlenimiyle besleniyor belki. Annem sürgünde öldü,    babam sürgünde öldü.” Cemal Süreya’nın bu sözleriyle akıllarda yer edinen Dersim’in ismine dair tartışmalar devam ediyor. En son, Dersim Kültür ve Tarih Vakfının vakıf senedinin tescili istemiyle yaptığı başvuru, 1.Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ‘Dersim isminin resmi olarak kabul edilmediği’ gerekçesiyle reddedildi!

Dersim sır mekânıdır. Dersim sihirli bir coğrafyadır, her yeri ayrı bir güzellik, florası ve faunası ile yüzlerce romana, hikâyeye, şiirlere konu olmuştur. Munzur nehri, vadisi, Düzgün Bava Dağı Efsanesi, Munzur Baba efsanesi, Harçik, Kutuderesi, jiar û diyarları, Herde Dewres-i, Mekanı Hızır-i ile sözcük değil yirmi dört ayar,7/24 sözlüktür Dersim.

Bütün bunların ışığında Dersim Kültür ve Tarih Vakfının açmış olduğu ilimizde 1.Asliye Hukuk Mahkemesi 2020/5 esasında devam eden davaya hukuki, vicdani, tarihi olarak yararımızı gözeterek yönetim kurulu kararı ve ilgili kanun maddeleri ile müdahil olacağız.

Vâkıfın kuruluş ismi ve diğer hususları 4721 TMK nın 101 vd maddeleri ve de 101/4 md uyarınca reddi sebebinin tersine; Dersim felsefesi eşitlik, cevheri mertlik, hazinesi bilgi, meyvesi sevgi olan bir felsefenin, coğrafyanın, geleneğin, ahlakın ve tarihi sözlüğün adıdır!

Dersim ismi yasaklanamaz! Dersim ismi; Dersim Spor, Dersim Anadolu Lisesi, DEDEF vd. kurumlarda olduğu gibi bu vakıf senedinde de tescillenmelidir.

Dersim ismi bir haktır. Bu hakkın kazanımı ve yaşamsallığı kadimliktir. Dersim ismi geri verilmelidir.

Dersim Sözcük Değil Sözlüktür, Yasaklanamaz!

DERSİM BAROSU YÖNETİM KURULU

<<<Mart 2024><<