Tarih: 20.12.2019| Okunma Sayısı: 314

ŞERİATI HUKUKUN MERKEZİNE YERLEŞTİRMEYECEĞİZ

Tunceli Barosu Yönetim Kurulu  yazılı açıklamada, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun 14.12.2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararına tepki göstererek, kararın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasa’nın 2. Maddesinde belirtilen temel niteliklerine açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

Baromuz  açıklamasında, “İslami finans kuruluşlarının bağımsız denetimini yapmak üzere görevlendirilen denetçiler için etik kurallar belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemede denetçilere, Kur'an ve hadislerden pek çok örnek verildi. Resmi düzenleme ile faizsiz bankacılığın denetlenmesi etik kurallara bağlanmış oldu. Bu karar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasa’nın 2. Maddesi der ki. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devleti şeriat ile yönetilemez. Devletin  herhangi bir kurumu böyle bir kararı alıp Resmi Gazete’de yayımlatarak Anayasa’ya aykırı davranmak gerekçesiyle suç işlemiştir. Şeriatı, hukukun merkezine yerleştirmek isteyen, adım adım şeriat devleti kurmak isteyenler  bu amacına Barolar, avukatlar, duyarlı bütün kesimler olduğu sürece ülkenin şeriat yönetimine geçmesi mümkün olmayacaktır. İş bu sebeple karar derhal iptal edilsin.

Tunceli Barosu Yönetim Kurulu

<<<Şubat 2020><<